Fresh and bright turmeric, pineapple + mango smoothie

Serves 2  |  15 min  |  Easy


DSC00245.jpeg

Sometimes I have the luxury of working from home and even though I'm usually too deep in the sofa writing or editing with my blanket on, rocking a cool outfit — think mismatching socks and that t-shirt you never wear in public — to notice I get hungry or tired. It usually creeps up on me and when I finally realize it, it's almost too late. When this happens I always make myself a smoothie, partly because I can quickly pack a lot energy and taste into a glass, and partly because it's so damn delicious. 

I still remember when smoothies became a "thing" back when dinos still walked the earth and I lived at home with my mom. Back then we both loved to experiment with new (cool?) food trends and we talked a lot about health. So when smoothies arrived in Finland it was big — everyone wanted to make one, every single café served them, and there where recipes in every magazine.

And we totally jumped on the fad — we made one almost daily.

I remember one particular article in a magazine that my mom subscribed to — someone wrote in to an advice column wondering "How do I make a smoothie?". Me and my mom laughed about it, saying it was the silliest question ever. You just put in whatever you like, right?

But here I am, 15 years later giving you a smoothie recipe. In a way it feels silly, because don't we all know how to make a smoothie by now? Don't we all have a go-to favorite combination that we swear by? Probably, but if you're anything like that reader who didn't know how to make one, or if you're like me and love finding easy ideas for how to spice up your smoothie, then you will like this recipe. And it never hurts to try something new, right?

So go ahead, scroll down and try out my recipe and have an energy filled day with lots of smoothie breaks!

Ibland har jag möjligheten att jobba hemifrån och då är jag oftast för djupt inne i soffan med mina mysbyxor, mormors stickade yllesockor och den där t-skjortan du aldrig använder bland folk jobbandes med mitt klippande för att inse när jag blir hungrig eller energilös. Då jag till sist känner av det är det nästan för sent och jag är helt slut. När det här händer gör jag alltid samma sak — jag lagar en smoothie till mig själv. Delvis för att jag kan då snabbt fylla mina energibehov, men också för att det är så jäkla gott.

Jag kommer tydligt ihåg när smoothien blev en "grej" på den tiden då dinosaurier ännu gick på jorden och jag bodde hemma med min mamma. Båda av oss älskade att experimentera med trendiga maträtter och vi snackade ofta om hälsa så därför var det naturligt för oss att haka på smoothie-trenden när den kom till Finland. Det blev direkt en stor grej — alla ville göra smoothien, alla caféer servera dem, det fanns recept i varje tidning och vi gjorde en nästan varje dag.

Jag kommer ännu också ihåg en artikel i en tidning som mamma beställde på där en dam skrev in och frågade hur man skall göra en smoothie, vilket vi så klart tyckte var den dummaste frågan någonsin. Vi skrattade och tänkte att man lägger ju bara in vad än man är sugen på, eller hur?

Men här är jag 15 år senare och skriver ett smoothie recept till er. Det känns lite lustigt med tanke på att alla kan väl göra en smoothie? Vi har alla en favorit kombination som vi älskar? Troligtvis, men om du är alls som den där damen som inte visste hur man gör en, eller som jag som älskar att testa nya kombinationer så kommer du att gilla detta recept.

Och det blir ju så enkelt att man alltid bara göra samma recept, så varför inte testa något nytt? Därför skall du passa på att scrolla ner och kolla på receptet och ha en energifylld dag med massor med smoothie pauser!

Love, Lotta

DSC00239.jpeg
DSC00249.jpg

Recipe

2 dl vegan yoghurt

2,5 dl un-sweetened almond milk

1 dl (frozen) pineapple slices

1 dl (frozen) mango slices

1/2 tsp ground turmeric

Mix all of the ingredients in a blender or with a stick mixer.

(Feel free to add more turmeric if you want) 

Enjoy!