Grilled summer vegetables with buckwheat & strawberry

Serves 3  |  15min + 5min  |  Easy


Summer is finally here and that means it’s barbecue season! Who doesn’t love standing outside in the sun, maybe drinking a beer, and playing with fire? No one. That’s who.

But barbecues can be stressful events for vegetarians — at least that’s what they were to me back when we first became vegetarians. The reason for that is the close association of barbecues and meat — of barbecues always being discussed as the event for meat lovers, and the never-ending discussions about the marinades, the temperature, what wood to use for smoking fish or meats, how big your grill is and so on, and so forth.  It’s often a very macho and meat filled world, which can be annoying or outright intimidating for a vegetarian.

Which is why we we’re here to show you that vegetables are just as good (if not better) to barbecue as any meat is! Vegetables get an entirely unnecessarily bad rap when it comes to barbecues. I mean have you ever tried grilling an entire leek so that it’s completely charred on the outside, then peeling that layer away to reveal the sweetest and most flavourful leek you’ve ever tried? No? You should do that. Now. It’s a perfect addition to any sallad, or just as a summer snack. It doesn’t sound like much, but I dare you to try it, because it really is one of the best things you can grill.

This recipe is perfect to prepare in advance if you’re going for a picnic in the park or taking your single-use grill out into the wilderness like we did — be sure to watch the video of that at the end of this post!

Have fun and enjoy the summer now that it’s finally here!


PS. Next time you’re at someones summer house barbecuing, or at any barbecue for that matter, make a conscious effort to not split into two camps — men at the barbecue drinking beer, and women in the kitchen making the salads (and sauces, and drinks, and setting the tables, and making everything else!) — because it’s 2017, so let’s not let old gender stereotypes dictate the way we act anymore, okay? Also, standing and staring at a barbecue is not the same amount of work as making and preparing literally everything else for a large dinner, so let's all drop that argument. If all you did was fix the barbecue, you didn’t do as much as everyone else, so make damn sure to do the dishes after the meal at the very least!

Sommaren är äntligen här och det betyder att det är dags att dra grillen fram! Vem älskar inte att stå ute i solen, kanske dricka en öl och leka med eld? Ingen. Det är vem.

Men grillande kan vara stressigt för vegetarianer, eller det var det åtminstone för mig när vi först blev vegetarianer. Det var för att grillande och kött kopplas så starkt ihop — grillandet är köttälskares favoritevenemang och de oändliga diskussionerna om marinaderna, temperaturen, vilket trä som används för att röka fisk eller kött, hur stor din grill är är så tröttsamma. Det är ofta en väldigt macho- och köttfylld värld, som kan vara irriterande eller rent utav skrämmande för en vegetarian.

Det är därför vi har gjort det här receptet — för att visa att grönsaker är lika goda (om inte bättre) att grilla som kött är! Grönsaker har ett helt onödigt dåligt rykte när det kommer till grillande. Har du till exempel någonsin provat grilla en hel purjolök så att den är helt bränd på utsidan, och sedan skalat det yttersta lagret bort för att avslöja den sötaste och mest smakrika purjolöken du någonsin har provat? Nej? I så fall måste du göra det. Nu. Det är ett perfekt tillskott till vilken sallad som helst, eller bara som en enkel sommar snack. Det låter inte som mycket, men jag vågar påstå att det är verkligen en av de bästa sakerna du kan grilla.

Det här receptet är perfekt att förbereda i förväg innan du går ut på picknick i parken, eller tar din engångsgrill ut i vildmarken som vi gjorde - se på vår korta video av det i slutet av inlägget!

Njut av sommaren nu när det äntligen är här!


PS. Nästa gång du är på en sommarfest eller på någons sommarstuga och skall grilla, gör en medveten ansträngning att inte dela upp er i två läger — männen som dricker öl vid grillen, och kvinnorna i köket där de gör salladerna (och såserna, och drinkar, och dukar borden, och gör allt annat!) — för det är 2017, så jag tycker det är dags att låta gamla könsstereotyper dö ut och inte låta dom diktera hur vi agerar, okej? Att stå och stirra på en grill är inte lika mycket arbete som att göra och förbereda bokstavligen allt annat för en stor middag, så låt oss alla släppa det argumentet. Om allt du gjorde var att fixa grillen, gjorde du inte så mycket som alla andra, så det minsta du kan göra är att diska efter middagen i alla fall!

xoxo,
Anton

Recipe:

vegetables

A bundle of small seasonal carrots

A bundle of fresh radishes

12 stalks of asparagus

One fennel
marinade

0,5 dl olive oil

a handful of fresh thyme leaves

a handful of fresh lemon balm leaves

one clove of garlic

a pinch of salt
buckwheat + strawberry salad

3 dl buckwheat

a large handful of fresh spinach

10 fresh strawberries

a 10cm slice of cucumber

a pinch of salt

Boil the buckwheat in water for 10-12min until soft

Wash the vegetables

Prepare them by chopping off the hardest few centimeters from the bottom of the asparagus stalks; halving the radishes; and cutting off the base of the fennel, then slicing it in half and peeling off big chunks of fennel

Place all of the vegetables into an airtight container (for transportation)

Mix the marinade in a bowl by chopping up the herbs, peeling and pressing the clove of garlic and finally adding olive oil and salt, then mix everything thoroughly

Pour the marinade over the vegetables and rub it into them with your hands, make sure to get it all over the vegetables

Place the vegetables into the fridge until it's time to grill

When the buckwheat is ready, mix it with the spinach leaves, ten halved (or quartered) strawberries, a chopped up cucumber and a big pinch of salt

Grill the vegetables on a high heat for a few minutes, making sure to turn them often so they don't burn

Serve immediately with the buckwheat and strawberry salad

Enjoy your tasty vegan barbecue!