Buckwheat risotto with asparagus

Serves 2 - 4  •  30 minutes  •  Easy

 

There is something really wonderful about the different food seasons. Without feeling bad, one can go all in and eat a single ingredient all the time until the season is over or your bank account is empty, whichever comes first.

Up here in the North we can go crazy when it comes to the summer season. After a long winter of very little local fresh food, it really does feel amazing when those first strawberries or that first asparagus hits the stores. We drop everything and eat nothing else. Asparagus in season is so full of flavor and works with more or less any dish you can imagine.

Generally, asparagus has a very fancy reputation, so when we found asparagus in our local store we wanted to create something you could eat everyday. Our first thought was to make an asparagus risotto, but risotto takes a relatively long time to prepare and has somewhat of a fancy dinner vibe (also, soooooo much cheese and butter, not great for an everyday meal).

So we decided to change the risotto rice to something more fitting a regular Tuesday evening – buckwheat.

Buckwheat is a lot like rice, but has more protein, fiber and iron than traditional rice. In other words it will keep you full for longer. Now, buckwheat doesn't of course become all starchy like regular risotto rice, but that doesn't matter one bit!

This meal is a perfect every day meal – the buckwheat only needs to boil for about 10 minutes, during that time you can prepare the sauce, fry the asparagus and voila! You're done!

Buckwheat "risotto" with asparagus will make any day feel like a fancy dinner-party!

Det finns något riktigt härligt med matsäsonger. Man kan med gott samvete snöa in sig på en maträtt eller en ingrediens och man behöver inte äta något annat före säsongen är slut om man inte vill.

I Norden är det ganska tacksamt med ingredienser som är i säsong då vi inte har många grönsaker som växer året om, eller många olika säsongs maträtter. Men det finns några ingredienser som vi absolut måste ha och en av dom är – sparris! När första sparrisen (eller jordgubbarna) kommer till butiken släpper jag allt.

Sparris i säsong är så fantastiskt smakrik och saftig, och passar in i så gott som alla rätter man bara har lust att laga. Allmänt så kan sparrisen uppfattas som väldigt fin och inte alls vardaglig, men det tycker vi är struntprat! Så när vi hittade säsongens första sparris i vår närbutik så kunde vi inte låta bli att laga något vardagligt men smarrigt av dem.

Vår första tanke var att laga en sparrisrisotto – men risotto tar lång tid att göra och känns mera som en festmåltid än vardagsmat (såååå mycket ost och smör), så vi bytte ut ristottoriset mot bovete.

Bovete fungerar nästan som vanligt ris men har mera fiber, protein och järn än ris. Med andra ord håller den dig väldigt mätt länge. Den blir såklart inte lika krämig som en risotto gjord på risottoris, men vem har sagt att det gör något!

Den här maträtten fungerar perfekt vilken vanlig Tisdag kväll som helst – sparrisen tar bara ett par minuter att steka, och bovete kokar på 10 minuter. Lite sås och annat smått och gott och du har en ypperlig vardagsrätt på bordet!

Sparrisen, på bovete som behandlats som risotto, får den här vardagsmaten att kännas festlig!

 

- Lotta

recipe

8 stalks of asparagus

1 small onion

1 clove of garlic

2 dl green peas (frozen are fine!)

2,5 dl buckwheat

1 dl white-wine

a pinch of salt

2 tbsp vegan crème fraîche


Rosemary spinach sauce

2-3 cubes of frozen spinach

2-3 branches of rosemary

0,5 dl of watercress leaves (you can also use basil, thyme, or skip if you prefer)

0,5 dl olive oil

1/2 lime (just the juice)

a pinch of salt

Start by boiling the buckwheat according to instructions on the box (10-12 min). Leave them slightly undercooked.

Mix the Rosemary sauce by combining all of the ingredients in a blender and mixing until smooth.

Fry the onions and the garlic in a a large saucepan.

Once the onions are done toss in the peas and the boiled buckwheat.

Add the wine and let it boil away, while mixing often.

Pour the rosemary sauce into the mix.

Finish by mixing in the vegan crème fraîche and adding salt to taste.

Chop up the asparagus into 5-8cm long pieces and fry for a few minutes in a separate pan in some olive oil.

Serve by placing the fried asparagus on top a few spoonfuls of the buckwheat "risotto".

Enjoy!