Hummusotto with grilled carrots and asparagus

15 min  |  Serves 2  |  Easy


There are happy accidents and then there is hummusotto. And by that I mean that hummusotto was a really happy accident. This dish was born out of an empty pantry and two very hungry food bloggers.

I've always loved hummus, and I seriously don't think one can have too much hummus. I add it to whatever I have in front of me, and this dinner was no exception. Real hummus can be very unhealthy (in the amounts that we eat it) so I make a "healthier" version with less oil than a traditional hummus, so if you want to please feel free to add more oil. I won't be sad, I promise!

So there I was looking through our pantry and wishing ingredients to magically to appear into it. But nothing appeared, so I did what I always do when I make dinner — I made hummus. If Anton wouldn't have been at home I would have probably eaten only that like the weirdo I am (hey we all have weird things, right?) but I couldn't do that so I had to add some ingredients to my hummus like the grown up I am. I boiled some oats and in the spur of the moment I decided to add the hummus I'd made into the bowl of oats, the creaminess of the hummus combined with the texture of the oats worked perfectly and I instantly knew I wanted to share my weird obsession of adding hummus into everything with you. Which is how hummusotto (trademark pending) was born.

Combine the hummusotto with fresh, lightly grilled (or fried) vegetables and you have a perfect everyday meal!

Det finns lyckliga misstag och så finns det hummusotto. Det betyder inte att hummusotton skulle vara ett misslyckande utan tvärtom, det var ett väldigt lyckligt misstag. Den här maträtt föddes i det härliga scenariot: ett tomt skafferi och två hungriga matbloggare.

Jag har alltid älskat hummus, och tror inte på att man kan äta för mycket hummus. Jag lägger det på vad än jag har framför av mig och denna middag var inget undantag. Riktig hummus kan vara väldigt ohälsosam så jag brukar göra en "hälsosammare" version med mindre olja än vad de mer traditionella har, så om du vill får du gärna lägga till mer olja — jag kommer inte bli ledsen. Jag kommer inte, lovar!

Så där var jag och höll på kolla igenom vårt skafferi och önskade att ingredienser skulle uppstå magiskt. Men när de inte gjordet det, så jag gjorde vad jag alltid gör när jag får bestämma — jag lagade hummus. Om Anton inte skulle ha varit hemma hade jag antagligen bara ätit den som den är, som den knasbollen jag är (vi alla har konstiga sidor eller hur?). Men jag kunde inte göra det så jag var tvungen att lägga till några ingredienser till min hummus som den vuxna och ansvarsfulla personen jag är. Jag kokade upp mathavre och av någon konstig anledning bestämde jag mig att tillsätta hummusen till mathavren. Hummusens krämighet kombinerat med havrets textur fungerade perfekt och då föddes hummusotton! Jag visste direkt att jag ville dela min hummus-besatthet med er och därför är jag här nu.

Kombinera hummusotton med färska primörer som du snabbt grillat eller stekt så har du en fantastisk, och enkel, vardagsrätt!

Love,
Lotta

DSC08117.jpg

Recipe

2,5 dl oats

1 can pre-soaked chickpeas

2 tbsp olive oil

1 tbsp garam masala

a pinch of salt


8-10 small summer carrots

6-8 stalks of asparagus

Boil the oats according to instructions on the box (this is what we used).

While the oats are boiling make the hummus by combining the chickpeas, olive oil, garam masala and salt in a blender and going nuts with it (ie. blend it).

When the mixture is smooth and the oats are ready, add the hummus to the oats and stir until even.

Fry the carrots and the asparagus for a few minutes in a pan or on the grill until soft, and place them on top of your hummusotto.

Enjoy!